Csoport neve: HALSEQ

Feladat sorszáma: 6

Feladat címe: Stratégiai játék

 

 

 

 

 

Rendszertervezés

 

 

 

 

 

Gyakorlatvezető:

Répási Tibor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csoport tagok:

Molnár Róbert

ABWPRJ

molnar22@gmail.com

Barczi Judit

EA1W60

barczi@iit.uni-miskolc.hu

Kürti Áron

Q0U0NM

kurti@iit.uni-miskolc.hu

Mayer Gábor

LLIFO4

mayer@chello.hu

Nagy Viktor

SGGG8D

nv@atramail.hu

Danyi Dávid

H4VTBK

ddaved@freemail.hu

 

2006.04.18

 

 


     

Történet

 

Dátum

Verzió

Leírás

Szerző

 

 

 

Molnár Róbert

Barczi Judit

Kürti Áron

Mayer Gábor

Nagy Viktor

Danyi Dávid

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tartalomjegyzék:

  1. Bevezetés
  2. Felhasználói felület

2.1  Töltés (tolt)

2.2  Főmenü (Fomenu)

2.2.1       Új játék (newgame)

2.2.2       Beállítások (options)

2.2.3       Betöltés file-ból (load)

2.2.4       Kilépés

2.3  Játéktér (alaplap)

2.3.1       Belső menü (fomenu2)

2.3.2       Help (keresogo)

 

 1. Bevezetés

 

A rendszerterv dokumentum célja az alkalmazás fejlesztési irányának kijelölése. Vázlatokat és előzetes grafikai terveket tartalmaz a fejlesztők és a tervezők számára. Az előző dokumentumokkal szemben ez alacsonyabb absztrakciós szinten közelíti meg a problémákat. Ez a dokumentum pontos meghatározásokat tartalmaz a programról.

Egyezményesíti az attribútumokat, az objektumokat és azok metódusait. Lehetővé teszi a fejlesztési egységek szétbontását.

 

 2. Felhasználói felület

 

Ez a pont felhasználói felület terveit tisztázza. Előzetes grafikai terveket tartalmaz a programról. (a grafikus felület teljes egészében kézzel tervezett)

 

2.1 Töltés (tolt)

 

 

Ez a kép a képernyőn két estben jelenik meg:

- Elsőként a játék elindítása után jelenik meg. A kezdeti inicializálás szakaszait jelzi ki.

- Másodszor a pálya betöltésekor jelenik meg. A betöltöttségi szintet jelzi ki.

 

2.2 Főmenü (Fomenu)

 

 

A főmenü a következő, amit a felhasználó láthat. Minden gomb egy menüpontot jelképez. Néhány gomb egy új menüpontot hoz elő (New Game, Load Game, Options). Az „Exit” gomb megnyomásának hatására a program kilép.

 

2.2.1 Új játék (newgame)

 

 

A New Game menüpont két további alpontot tartalmaz. Előre definiált pályák és a gépi intelligencia által generált pályák közül választhatunk.

 

2.2.2 Beállítások (options)

 

 

Options menüpont: Néhány beállítást változtathat meg a felhasználó. PL: Fény erő, Felbontás, Játék sebesség és Telítettség. Az egyszerű kezelhetőség miatt vízszintes csúszkákon lehet a paramétereket állítani. Véglegesíteni az Ok gomb segítségével lehet az új beállításokat. Visszavonni a Mégse gombbal.

 

2.2.3 Betöltés file-ból (load)

 

 

A már mentett játék állások visszatöltését lehet ezzel a menüvel elérni. Beírhatjuk a szöveg mezőbe kézzel a betölteni kívánt file nevét vagy az alatta levő választó menüből is kiválaszthatjuk. A választó menüben csak azok a mentések jelennek meg amik a ..:Game\Saved jegyzékben vannak. Ha nem fér ki az összes filenév, akkor a két nyíllal görgethetjük fel vagy le a listát.

 

2.2.4 Kilépés

 

A szponzorok reklámjainak megtekintése után a gomb hatására a program bezáródik.

 

2.3 Játéktér (alaplap)

 

 

A játéktér: Feltehetőleg a felhasználó idejének nagy részét ennek bámulásával tölti majd. A képernyő alsó felében lévő két panel a játék irányításában vesz részt. A rajtuk lévő két nyíllal elrejthetjük őket. A felső panelen levő lefelé mutató nyíl a megnyomásával a főmenü érhető el. A jobb oldalon levő két homokszínű gomb két információs panelt hoz elő. Amelyeken a játékkal kapcsolatos statisztikai adatok találhatók. A bal felső sarokban a consol beviteli mezőn keresztül parancsokat adhatunk meg a játéknak. Az Enter billentyű lenyomásával hozható elő. A bal felső sarokban található még egy F1 felírat is. Ez az jelenti, hogy F1 billentyű segítségével a help keresője hozható be.

 

2.3.1 Belső menü (fomenu2)

 

A belső menü a főmenü egy módosított változata. Az új játék menüpont helyett egy mentés menüpont szerepel.

 

2.3.2 Help (keresogo)

 

 

Az F1 billentyű hatására jelenik meg a help kereső buborékja. A bemeneti szöveg mezőbe kell begépelni azt a kulcsszót amire rá szeretnénk rá keresni. Ha a keresés sikeres egy ugyanolyan alakú buborék írja ki keresett témához tartozó részletesebb szöveget. Ha szöveg nem fér ki akkor a két görgető nyíllal lehet fel vagy le mozogni a szövegben.