Csoport neve: HALSEQ

Feladat sorszáma: 6

Feladat címe: Stratégiai játék

 

 

 

 

 

Követelmény analízis: Vision dokumentum

 

 

 

 

 

Gyakorlatvezető:

Répási Tibor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csoport tagok:

Molnár Róbert

ABWPRJ

molnar22@gmail.com

Barczi Judit

EA1W60

barczi@iit.uni-miskolc.hu

Kürti Áron

Q0U0NM

kurti@iit.uni-miskolc.hu

Mayer Gábor

LLIFO4

mayer@chello.hu

Nagy Viktor

SGGG8D

nv@atramail.hu

Danyi Dávid

H4VTBK

ddaved@freemail.hu

 

2006.03.23

 

 


     

Történet

 

Dátum

Verzió

Leírás

Szerző

2006. 02. 27.

1.0

Követelmény analízis fázis Vision dokumentációjának első példánya

Molnár Róbert

Barczi Judit

Danyi Dávid

Kürti Áron

Mayer Gábor

Nagy Viktor

2006. 03. 23.

2.0

Követelmény analízis fázis Vision dokumentációjának második példánya. A hiányzó 4.1, 4.4, 4.5 pontok kitöltése

Molnár Róbert

Barczi Judit

Danyi Dávid

Kürti Áron

Mayer Gábor

Nagy Viktor

 

 

 

 

 


 

Tartalomjegyzék


1. Bevezetés. 4

2. Az alkalmazás helye. 4

2.1 Üzleti lehetőségek. 4

2.2 A probléma megfogalmazása. 4

2.3 Az elkészült termék helye. 5

3. Érintettek és felhasználók. 6

3.1. Az érintettek összefoglalása. 6

3.2. A felhasználók összefoglalása. 6

3.3. Felhasználói környezet7

3.4. Illetékesek adatai7

3.5. Felhasználók adatai7

4. A végtermék áttekintése. 7

4.1 A termék kapcsolatai7

4.2. A termék használatának előnyei8

4.3. Feltételezések és függőségek. 8

4.4 Költségbecslés. 10

4.5. Installáció. 10

5. A végtermék jellemzői, biztosított szolgáltatások. 10

6. Korlátozások. 12

7. Minőségi elvárások. 13

8. Dokumentációkkal kapcsolatos követelmények. 13

9. Kockázat lista. 13

10. Szótár13

 

 


1. Bevezetés

Az elkészítendő alkalmazás neve: Bucka I.

A készítendő alkalmazásáltalános leírása:
Elkészítendő termékünk egy olyan stratégiai játék lesz, amely jó kikapcsolódási lehetőséget nyújt a számítógép használók széles köre számára. A játék 1 adott kerettörténetre épül, amely a 2.2.1 pont alatt olvasható. Az érekes kerettörténettel, az élvezhető grafikával, és az izgalmas játékmenettel a fejlesztő gárda bízik abban, hogy az elkészült alkalmazás minél több felhasználó tetszését elnyeri.

 

2. Az alkalmazás helye

2.1 Üzleti lehetőségek

2.2 A probléma megfogalmazása

 

Ezen fejezetben rávilágítunk arra, hogy mi az a probléma, ami szükségessé teszi egy új szoftver létrehozását, amely funkcióiban eltér a hasonló szoftverektől.

 

A számítógépek háztartásban való megjelenése óta jelen vannak a különböző szórakoztatásra szolgáló szoftverek is. Ezen szoftverek legnagyobb csoportját a játékok teszik ki. A játékoknak számos fajtája van, ilyenek a sport-, a kaland-, az akció-, a stratégiai-, stb. játékok.

 

A piacon sokféle stratégiai játék van, amelyekben különböző féle épületeket tudunk építeni, majd hadsereget létrehozni, és harcolni más játékossal, esetleg a számítógép által irányított játékossal. Ezeknél a szoftvereknél az ellenfélnek ugyanolyan lehetőségei vannak a fejlődésre, mint nekünk. Olyan játék viszont, ahol nem ellenféllel kell szembenéznünk, hanem kizárólag a kegyetlen természettel, ezidáig nem készült. Tehát a piacon fellelhető stratégiai játékokkal ellentétben az általunk fejlesztendő szoftver egy teljesen más irányvonalat követ. Lesznek persze olyan elemei, mint más stratégiai játékoknak, mint például az építkezés, és terjeszkedés, de abban mindenképpen újítás a termék, hogy nem lesz ellenfél, sem barát, hanem csak magunkra számíthatunk.

 

 

2.2.1 A következőkben megpróbáljuk a játék lényegét keretbe foglalni.

 

 

Adott egy bolygó, amelyen egykoron virágzott az élet. Az egész felszínt dús esőerdő borította, és a lakói boldogan éltek itt mindenféle ellenséges jelenléttől mentesen. De egy napon egy szörnyű természeti katasztrófa történt, és a bolygón minden növény kipusztult. A gyönyörű esőerdőből kopár sivatag lett, a folyók eltűntek. Csak néhány őslakos maradt életben, akik a katasztrófa elől barlangokba tudtak menekülni.

 

De ez a maroknyi őslakos óriási dolgot vett a fejébe. Ők bizony elhatározták, hogy újra felvirágoztatják a bolygót. Ehhez viszont nem sok dolog áll rendelkezésükre. A bolygó vízháztartása a föld alatt van, valamint a katasztrófa során mindenük odaveszett, és mindent puszta kézzel kell csinálniuk. És addig eső sem lesz, míg a víz a felszínre nem jut. Ennek ellenére ők hozzálátnak bízva abban, hogy lassan, de minden jóra fordulhat.

 

Viszont a bolygó 85%-a homoksivatag, és csak elvétve vannak növények, és a laza talaj miatt nagyon gyakran fordulnak elő homokviharok. És a legrosszabbat még nem is tudják: míg ők a föld alatti barlangokban bujkáltak, addig a felszínen kifejlődött 1 élőlény, amelytől szinte sosem lesznek biztonságban… a szörnyű homokféreg…

A játék célja az, hogy újra esőerdő borítsa a bolygót, valamint el kell pusztítani a homokférgeket, és elérni a kezdeti állapotot, vagyis újra nyugodttá és széppé tenni az életet a bolygón.

 

A szoftver jellemzői a következők: 2,5 dimenziós stratégiai játék, amelyben kizárólag 1 játékos mód van. A játékosnak nem lesznek sem társai, sem ellenségei. Ami történik azt csak magának köszönheti a játékos, vagy a természetnek, amit befolyásolni nem tud. A számítógép tehát csak a homokférgekért, és a környezeti katasztrófákért lesz felelős.

 

A játékos rendelkezésére állnak különböző épületek, amit megépíthetnek, ilyenek: központ (minden tevékenység kiindulópontja), kút (a víz felszínre juttatásához), lakóépület (azért, hogy ne kelljen mindig visszamenni a barlangokba).

 

Továbbá a játékos letehet szilárd burkolatot, ezen védve van a homokférgektől.

 

A gazdálkodás hátráltatásaképpen pedig a homokviharok, és a homokférgek az épületek, és a növényzet állapotát rontják. Természetesen a növényzet dúsításával, és a homokférgek pusztításával csökken a kockázat, és elérhető a végcél.

 

A játékállást el kell tudnunk menteni, illetve a mentett játékállást be kell tudnunk tölteni.

 

Elkészítendő szoftverünkkel tehát mindezen problémákat kívánjuk megoldani.

 

2.2.2 Résztvevők:

 

Olyan fiatalok fognak a játékkal játszani, akik el akarják kezdeni az önálló életet. A program egy jó szimulátor, amely rávilágít arra hogy mire vagyunk képesek teljesen egyedül. A szoftvert használni fogják még olyan felnőttek, akik már sokat csalódtak az életben, vagy éppen sokat vesztettek, és mindent újra szeretnének kezdeni.

 

2.2.3 A probléma befolyása, hasznos hatások:

 

mindkét felhasználói réteg számára motivációt adhat a további cselekedeteihez, úgy hogy mindent csak szép lassan, megfontoltan kell csinálni, úgy a játékban, ahogy az életben is.

 

A játék tehát arról szól, hogy vannak az életben dolgok, amiket tudunk befolyásolni, és vannak olyanok, amelyeket nem, ráadásul ezek a dolgok akkor jönnek, amikor a legkevésbé számítunk rájuk. Mi, a fejlesztői csoport pedig igyekszünk erre a fontos problémára minél tökéletesebb szoftvert alkotni, és bízunk a projekt sikerességében.

 

 

 

2.3 Az elkészült termék helye a piacon

 

 

2.3.1 A stratégiai játékok

 

A kifejezetten logikai alapú játékok – amelyek a játékos intelligenciájára és problémamegoldó képességére építenek – skálája nem annyira széles, mint azt elsőre gondolnánk. Bár számos komoly, mérföldkőnek számító játék készült már, azért ezek többsége nagyjából háromféle célú játék.

 

 

2.3.1.1 A legelterjedtebbek azok a típusok, amelyekben a játékos feladata valamilyen bázis kialakítása egy fix pályán, terjeszkedés, az adottságok teljes kihasználása mellett a lehető legtöbb és legjobb fegyver előállítása, majd az ellenség(ek) teljes megsemmisítése, leigázása, kiirtása, stb. Ezek a Real-time stratégiák.

Ezek különböző történeteket dolgoznak fel ugyan, lehet robotos lézeres gyilkolós, jövőbeli lerombolt föld-leigázós, múltbéli varázslós, történelmet átírós, de a lényege ugyanaz, sereget alkotni, és jól lezúzni mindenkit!

A többségének természetesen van saját sztorija is, amit módszeresen végig lehet játszani, de igazán sok időt a „Free game”-ek, „Skirmish”-ek, és olyan multiplayer módok játszásával lehet eltölteni, ahol a számítógép ellen tehetjük próbára stratégiai és taktikai képességeinket…

Ezekre lehet példaként említeni a C&C játékait, az Age of empires-öt, a Starcraftot, a Cossacks-ot stb.

 

 

2.3.1.2 A második típusú játékokban, ami inkább a városépítés, birodalomépítés feladatát szánja a játékosnak. Itt a stratégiát leginkább - a pontos helyzetfelismerés után -  a menedzseri feladatok ellátására kell kialakítnunk. A hangsúly nem az esztelen öldöklésen, és pusztításon van, hanem azon hogy vezetői képességeinket megcsillogtatva, kvázi a semmiből felépíteni egy működő „vállalkozást”, egy gazdaságot kialakítani, és a lehető legjobban irányítani az egészet. Ezek a játékok jóval hosszabb élettartalmúak, hiszen amíg egy real-time játékban kb. egy óra alatt el tudjuk kenni az ellenfél száját, addig egy ilyen játékban lehet, hogy már lesz egy településünk 550 lakossal, működő vízhálózattal, meg némi élelmiszer termeléssel, de ez még korántsem egy Tokió… Ezek a játékok sokkal komplexebbek, mint az előzőek, rengeteg dolgot összefüggéseiben kell látni, javarészt a létfenntartás a cél! De azért ezekből sem szokott kimaradni egy kis vérfolyatás, valami mindig belerondít a kis paradicsomunkba, természeti csapások, lázadások, kisebb háborúk. A történetek itt is változatosak, van római provinciás, trópusi szigetes, és klasszikus városépítős.

Például Caeasar széria, Tropico, Simcity stb.

 

 

2.3.1.3 A harmadik típus az általam felállított csoportosításban azok a játékok, amik ötvözik az előző kettőt, más egyéb elemekkel kiegészítve azokat. Kicsit akciójáték, kicsit stratégia, kicsit mindenféle. Ezek még összetettebbek, mint az előzőek, és jóval látványosabbak is, még komolyabb élettartammal. Legjobb példa talán az Imperium Galaktika II, ahol fejlesztgetnünk kell, közben muszáj terjeszkedni, ha akarjuk akkor nekiállhatunk minden egyes bolygón építkezni, kémkedhetünk, kereskedhetünk, beszólhatunk az ellenfélnek, és meg is dolgozhatjuk látványos űrcsatákban, vagy vívhatunk klasszikus tankcsatát a bolygókon… egy komolyabb játék akár napokig is eltarthat!

 

Ezek között a típusok között érezhetően nagyon vékony a határmezsgye, így sok elemet szokás keverni, ami az élvezhetőséget, a jobb eladhatóságot szolgálja.

 

 

2.3.2   A játékunk

Az HALSEQ csapat által készített játék nagyjából a városépítő és az akció-stratégiai játékok közé helyezhető el. A bolygó benépesítése, újbóli felvirágoztatása klasszikus városépítő feladat. Lakhatóvá tenni egy szinte élettelen planétát nem kis feladat, főleg ha az embernek ilyen kedves szomszédai vannak, mint egy homokféreg bagázs, és ilyen kellemes időjárása van! Kisebb részben vannak más elemek is a játékban, például több kolóniában is tevékenykedhetünk, míg végül a kis telepek egy nagy egésszé olvadhatnak össze. A feladat leginkább a Simcity-szerű játékokhoz hasonlít, a váratlan természeti csapások, az időjárás leginkább a Caesar 3-ra emlékeztet, a homokférgek pedig a Tiberian Sun földalatti falólényeivel foghatnának kezet…

De azért a játék főleg városépítő-jellegű!

 

Ezek, és a játék pontos, korábban leírt jellemzése ismeretében látható, hogy egy vegyes menetű, nem kimondottan ritka, de nem is túl elterjedt szegmensbe született!

 

3. Érintettek és felhasználók

3.1. Az érintettek összefoglalása

Elnevezés

Leírás

Szerep

Csoportvezető

Programozói ismeretek

Koordinációs ismeretek

Az alkalmazásfejlesztés fázisainak irányítása

Munka felosztása, koordinálása

Programozó

C++ környezet ismerete

Szabványok ismerete

Alkalmazás kialakításának fő résztvevője

Dokumentáló, anyaggyűjtő személyek

Dokumentumformátumok ismerete

Internet és egyéb források gyakorlott alkalmazása információnyerésre

A folyamat dokumentálása és a teljes folyamat segítése, akár programozói szerepkörben is

 

Gyakorlatvezető

Minden érintett témakör átfogó ismerete

 

Feladat meghatározás

Hibakeresés

Tesztelő személyek

A program használatának ismerete

Tapasztalatok, vélemények gyűjtése és átadása

 

 

 

 

 

 

3.2. A felhasználók összefoglalása

 

Elnevezés

Leírás

Illetékes

Megrendelő

(gyakorlott felhasználó)

Hibakeresés, Program elfogadása és további

használata, továbbadása

Gyakorlatvezető

Kezdő felhasználó

Célréteg

A program alaposabb megismerése, Hibakeresés

Tesztelő személyek

 

3.3. Felhasználói környezet

Az elkészítendő alkalmazás minimális platform igénye:

Intel Pentium  III mikroprocesszor - 600Mhz

Központi memória: min. 64Mbyte RAM

Videókártya: min. 64Mbyte memóriával

Monitor: SVGA monitor

Input eszközök (billentyűzet, egér)

A dokumentációban megadott szabad terület a merevlemezen

Várhatóan:

-         Ez a platform követelmény csak a merevlemezen elfoglalt hely nagyságában változhat:

idővel a mentett játékok és az esetleges kiegészítő játékterek több helyet igényelnek a

megadottnál

-         A rövidtávú implementáció: Single User típusú lesz. A gép lesz az ellenfelünk

-         A hosszútávú implementáció: Online és Multiplayer kiegészítések, ekkor megnövekedett felhasználószámmal kell tervezni. De maximális számuk a használhatóság érdekében limitálva lesz

-         A program megismerésével a felhasználók száma nőni fog, majd természetesen az új konkurens programok hatására ez a szám ismét csökken az újabb verzió megjelenéséig

-         A programot a teljes végigjátszásig a felhasználók nagy százaléka használni fogja, ennek ideje az egyéni képességektől függ

-         A programnak a futtató környezeten kívül nem lesz szüksége integrációra

3.4. Illetékesek adatai

Csoporttagok - szoros együttműködés a project teljes időtartama alatt

Gyakorlatvezető – akivel konzultálni lehet az elkészítendő alkalmazással kapcsolatban.

A játék tesztelésével megbízott személyek – Az implementáció során kapnak felkérést

 

3.5. Felhasználók adatai

Gyakorlatvezető - információk kinyerés, konzultáció lehetősége.

További felhasználók – a program iránt érdeklődő tetszőleges számú személyek

 

4. A végtermék áttekintése

 

4.1 A termék kapcsolatai

A termék funkcionális komponensei a lefordított forráskód és egy OpenGl vagy Directx komponens.


 

4.2. A termék használatának előnyei

 

A megrendelő haszna (előnyei)

Az ezt támogató rendszer jellemző(k)

 

Könnyen kezelhető

  1. Egyszerű menürendszer, ezáltal a fontosabb beállítások gyors elvégzése (egyszerű testreszabhatóság)
  2. Megszokott billentyűzet kiosztás (irányítása hasonló más programokéhoz)
  3. Érthető, világos szóhasználat (beszédes üzenetek, címszavak)

Kompatibilitás

A Microsoft Windows legtöbb verzióján futtatható, használható (98, ME, 2000, XP, 2003) . Egyéb platformok: MacOs X  és LINUX rendszerek.

Nem igényel nagyfokú informatikai ismereteket

Egyszerű telepítés, egyszerű futtatás

Játék és tanulás

Az alkalmazás jellegéből adódóan a felhasználó játék közben észrevétlenül is fejleszti logikai és kombinációs készségeit

Széles korhatár

Témájából és jellegéből adódóan különösebb korlátozás nélkül használhatja minden korosztály.

Távlati célok: telefonos alkalmazhatóság

A mai világban elengedhetetlen, hogy egy ilyen szoftver ne legyen használható mobiltelefonos környezetben is

Összegzés

Fontos, hogy programunk rendelkezik mindazon tulajdonságokkal, amelyek a minél szélesebb körben való alkalmazhatósághoz elengedhetetlenek. Nagy hangsúlyt fektettünk a felhasználóbarátságra, a történet változatosságára és végül, de nem utolsó sorban a jövőbeli továbbfejleszthetőségre.

 

 

 

4.3. Feltételezések és függőségek

            4.3.1 Fejlesztőknek:

4.3.1.1 Grafikai fejlesztések :    A grafikai rendszer két fő részre bontható, melynek oka a hely megtakarítás és a gyorsabb működés. A két fő rész a 3MS (3Dmx Modell System) és a BGS (Background Graph System) .

4.3.1.1.1 3MS: A valós 3 dimenziós modellek ábrázolásáért felelős egység. Működéséhez szükséges  3DStudioMAX  program csomag. Az animációk és effektusok 3DStudioMAX-ban készülnek. Oka: A 3DMAX rendszer jól bevált eszköz a játék készítők és grafikusok körében. Szabványos felületet biztosít a 3D-s modellek elkészítésére és tartalmaz  egy saját C++ könyvtárat. Ez a függvénykönyvtár előre megírt ábrázoló függvényeket tartalmaz, amellyel megspórolható az alacsony színtű ábrázolások egy részének megvalósítása. A fejlesztés során szükséges egy nagy teljesítményű gép. Ez a gép minimum Geforce2-es grafikus kártyát 1GB ramot és 1,7GHz-es 2Mb gyorsító táras processzort kell, hogy tartalmazzon. Ezen a gépen kell a 3d-s modelleket megrajzolni, megtervezni. A nagy teljesítménynek csupán a tervezés gyorsítása a célja.  Magának a programnak jóval gyengébb gépen is kell tudnia futnia.

4.3.1.1.2 BGS: A statikus grafikus ábrázolást megvalósító egység. Működéséhez szükséges a Gimp és MsPaint programok. A hátterek,  menük , térképek és texturák készülnek ezekkel a programokkal. Oka: A programok alkalmazásának oka szintén a szabványosság. De e mellett az is fő szempont, hogy egyszerű a használatuk, Linux és Window X rendszerekben beépítetten megtalálhatók, így nem jelentenek plusz költséget. Ezen szoftware-ek nem igényelnek magas színtű hardware-es támogatást, csupán csak egy Conceptronic grafikus tábla kell a pontosabb rajzoláshoz. További eszközök: Digitális fényképezőgép és Scanner a textúrák előállításához.

4.3.1.2 Logikai rendszer:  A logikai rendszer fejlesztése DevC++ 4.0 programozó rendszer segítségével történik.  Ez a fejlesztő csomag egy Ms windows alatt futtatható programozó felületet és egy gcc fordítót tartalmaz. Választás oka: a DevC++ rendszer user-interface-e egyszerűen kezelhető és játék fejlesztésére a legjobb választás, mert csak 3GL színtű a fejlesztő felület, így nem rakja tele a kódot fölösleges és memória igényes függvényekkel .A játékok fejlesztésénél fő szempont, hogy a  kód alacsony szinten is optimalizálható legyen. A másik fő választási szempont, hogy a beépített fordító a gcc. A gcc a GNU szabványt követi, így a fejlesztett program platform függetlenné tehető.

4.3.1.3 Általános grafikai követelmények: OpenGl és DirectX támogatáshoz szükséges az alap .dll-ek .lib-ek és .h fileok  beszerzése. A felhasználható OpenGl header fileok: GL.H, GLAUX.H és GLU.H . A  felhasználható egyéb header-ek BASS.H, DDRAW.H és WINDOWS.H vagy X11R6.H.

4.3.1.4  A fejlesztés során szem előtt kell tartani 650Mb-os korlátot. Ez a méret  megfelel egy üres CD méretének. A CD-nek tartalmaznia kell  magát a programot ,a futtatáshoz szükséges programokat és egy telepítő programot is. Ezért a telepített program 600Mb lehet  maximum. A programban fileok aránya : a grafikus modell fileok az összméret 2/3-át foglalhatják el. A többi terület tartalmazza a pályákat és a futtatható programokat.

4.3.1.5 Egyéb program szükségletek: A játékprogram mellett szükséges egy pályaszerkesztő program készítése is. Amely megkönnyíti és meggyorsítja a fejlesztést. A pályaszerkesztő programnak kell generálnia a pálya térképét. Az egyéb objektumokat a programozóknak kell felhelyeznie.

4.3.2 Felhasználóknak:   A program futásához szükséges a OpenGl támogatású grafikus kártya vagy egy installált Directx 6.3 programcsomag. A minimális ram 64Mb  és CPU legalább 600MHz legyen. A termék MacOs, Linux és Windows 9.x rendszerekben használható. A terméket folyamatosan javítja és bővíti a fejlesztő gárda. A javítások és bővítések interneten keresztül történnek, ezért internet kapcsolat szükséges ahhoz, hogy bővítsék a felhasználók a programot.  A bővítés és javítás alapfeltétele, hogy a programot a felhasználó legális úton szerezze be. Egyéb esetben semmilyen felelőséget nem vállalunk az esetleges hibákért.

4.4 Költségbecslés

Szükséges erőforrások melyek költségét figyelembe kell venni a fejleszés során:

Humán erőforrások:

-a fejlesztő csoport tagjainak erőforrásai

-a megrendelő útmutatásaihoz szükséges költségek

-külső erőforrások nincsenek

Számítógép használati költségek:

-tanszéki gépek használati költségei (villamos áram, szoftverhasználati költségek)

-saját gépek használati költségei (villamos áram, szoftverhasználati költségek)

Szoftverhasználati költségek:

-operációs rendszer

Hálózathasználat, Internet elérés költségei:

-egyetemi informatika intézet hálózata

-otthoni Internet elérés

4.5. Installáció

Az installációhoz szükséges:

-Működő operációs rendszer

-OpenGl vagy Directx környezet

A terméket CD-n szállítjuk, az installáláshoz nincs szükség speciális informatikai ismeretre

5. A végtermék jellemzői, biztosított szolgáltatások

            5.0.0 A termék a stratégiai játékok családjába tartozik. Célja pusztán csak a szórakoztatás.

5.1 A főmenü vagy main menu : közvetlenül a játék elindulása után a felhasználó ezzel találja szemben magát. A fő menüből indíthatjuk magát a játékot vagy léphetünk ki a játékból.

5.1.1 Random Map : Ez a menüpont egy olyan játékmódot indít el melyben az alábbi feltételek teljesülnek.

                                               - a pálya térképe automatikusan generálódik

                                               - nincs egyszerre csak egy városunk

                                               - edzésre tréningre használható

5.1.2 Champions : Komplett küldetések elvégzésére van lehetőség. A végcél a teljes bolygó meghódítása. A menüpont kiválasztása után egy főtérképpel találkozunk, melyen városokra kattinthatunk. Minden város egy előre megszerkesztett pályát takar. Egy küldetés akkor tekinthető teljesítettnek amikor a kis térkép 70%-ban lefedett és minden homokféreg el van pusztítva.

5.1.3 Load : Egy korábban elmentett állás vagy a biztonsági mentés visszahozására szolgál.

5.1.4 Exit : Erre a menüpontra kattintva a program kilép az Operációs rendszerbe.

                        5.2 A játék jellege: 

5.2.1 Működése : A cél a puszta sivatag benépesítése. Emberi településeket kell kiépíteni és a növényzetet újra telepíteni.

5.2.2 Az ellenségeink maga a zord természet és a homokférgek. Amelyek az embereinket és épületeinket pusztítják.

5.3 Game menu :  Játék közben ESC gomb lenyomásának hatására : A játék közben is elérhetünk néhány alapvető szolgáltatást.

5.3.1 Save és a Load :Játék állás mentésére és betöltésére szolgáló menüpont.

                                   5.3.2 Exit : Ráklickelve visszalép a program a főmenübe.

                                  

5.4 A nagy térkép működése : A térképen szereplő városokra kattintva töltődnek be a pályák. Ha egy pályát teljesítünk annak a városnak a színe megváltozik .  Ez a térkép nem csak egy választó menü. A térképen kell kiépíteni a városok közti összekötő útvonalat, melynek célja a belső kereskedelem kialakítása.

5.5 Az ablak jobb felső sarkában található ikonra kattintva jön be ez a menüpont. Nyersanyagot adhatunk el vagy vehetünk más városoktól.

                        5.6 A ablak alsó sávja tartalmazza az információs és a gyártó menüpontokat. 

            5.0.1 Maga a játék nem tartalmaz pálya editort az csak a programozók számára készült.

5.0.2 A program az úgynevezett 2.5D játékok körébe tartozik. (pl. : Age of empires I. és II. ) Ez azt jelenti, hogy a legtöbb grafikus ellem 3D-snek tűnhet ám mégsem  forgathatók a térben ( a BGS egy része). Másik fő jellemzője az alkalmazásnak, hogy az ellenfél teljes egészében gépi intelligencián alapul. Emberi ellenfél választására nincs lehetőség.


 

6. Korlátozások

A program fejlesztését az esetleges hardver meghibásodásokon kívül nem befolyásolják korlátozó tényezők

A kész programot nem ajánlott a megadott minimális konfigurációt el nem érő illetve instabil rendszeren futtatni.

 

 

7. Szoftverünkkel szemben támasztott minőségi elvárásaink:

- legyen szórakoztató, hiszen játékprogramként ez az elsődleges célja

- a program használata közben adjon a felhasználónak minél nagyobb szabadságot a nehézségi szint, a képi megjelnítések és játék hangjainak tekintetében. Ezzel is segítve a játékost, hogy tudásának és számítógép konfigurációjának megfelelően tudja futtatni a programot.

- fontos szempont, hogy a program ne jusson holtpontra, azaz elkerüljünk minden olyan esetet, ahol a játék futása hibával leáll

- a játék grafikája a kor színvonalának megfelelően élethűen ábrázolja a "homokférgek" világát és a játékban megjelenő objektumokat

- a játék programozásánál (mely nagyrészt C++ nyelven történik) a C++ szabvány betartásával kívánjuk elérni, hogy a játék továbbfejlesztését megkönnyítsük.

- szintén a továbbfejleszthetőség érdekében nyílttá tesszük programunk forráskódját

8. Dokumentációkkal kapcsolatos követelmények

A dokumentációk HTML szerkesztő programokkal készültek. A Microsoft Word 2000–el szerkesztett dokumentumok át lettek alakítva a Microsoft Office HTML Filter 2.0 nevű alkalmazással, a végső fájl méretének csökkentése érdekében. A dokumentumfájlok nem tartalmaznak speciális betűtípusokat, beillesztett képeket viszont igen. A dokumentációk egy meghatározott fejlécű levél csatolt fájljaiként fognak megérkezni a megrendelőhöz.

9. Kockázat lista

9.1 A játék használatával járó kockázatok:

Mint minden számítógép előtt végzett tevékenység, programunkkal való játszás is - bizonyos határok átlépése után - fokozott terhelést jelent szervezetünk számára. Így például a túl sok játszás ronthatja a szemet, a hosszú ideig egyhelyben ülés fokozott terhelést jelenthet a gerincnek, stb

 

Ezen problémák elkerülése érdekében a 8 év alatti és a 100 év feletti korosztály számára játékunk használatát csak szülői felügyelet mellett javasoljuk.

 

Mivel játékunk használata közben néhány esetben a valóság eltúlzásával találkozhat a felhasználó, kérjük figyelembe venni, hogy a sokkoló képi- és hangeffektusok hatására epilepszia alakulhat ki.

 

Továbbá elképzelhető olyan eset, mikor a játékkal sokat játszó gyermek nem fog merni többet homokozóban játszani vagy homokos tengerparton 1-2 percnél hosszabb időt eltölteni..

 

Programunk tökéletes kidolgozottsága, lebilincselő alap története és a minden más játékprogramtól élethűbb képi- illetve hanghatásai miatt könnyen okozhat függőséget.

10. Szótár

Installálás/Telepítés:

A program automatikus másolása a merevlemezre és futtatásra való előkészítése. Elindítása általában a setup.exe állományon történő dupla kattintással történik

Uninstallálás/Eltávolítás:

Szintén automatikus folyamat mely letörli a programot a merevlemezről

Real-time stratégia:

A szemben álló felek (ember-gép;ember-ember) egymással egy időben teszik meg lépéseiket, játékmenetük folyamatos

Körökre osztott stratégia:

A játékos megteszi lépéseit, majd átadja a lehetőséget a másik félnek. Ez idő alatt a passzív játékos nem tudja mozgatni egységeit

Mentés:

Az aktuális játékállás megőrzése későbbi alkalmakra

Betöltés:

Lehetőséget ad a korábban elkezdett játék folytatására

Online Játék:

A játékos az interneten játszhat távoli ellenfelekkel 

Multiplayer Játék:

Helyi hálózaton történő játék egy vagy több ellenfél ellen

Demó verzió:

A játék egy kipróbálható, nem teljes értékű úgynevezett bemutató változata. Mely megismertet a játék legfontosabb jellemzőivel

Tutorial:

A fő játék elkezdése előtt választható oktató rész, mely bemutatja a kezelés módját, az elérhető lehetőségeket, az irányítandó egységeket

Futási hiba:

A program működése során fellépő hiba, mely megszakíthatja a játékot